28 Ara 2008

Dereotlu Kabak Çorbası (8.ay+) Bebeğime Çorba


1 kabak

2 çorba k. tereyağ

4 çorba k. un

1 diş sarımsak

1 su bardağı süt

1 yumurta

Bir tutam dereotu

Sıcak su



Unu tereyağında kavurun

Üzerine su ekleyip topaklanmaması için çırpın.

Rendelenmiş kabakları ekleyin.

Karışım pişerken, bir kenarda süt içine yumurtayı kırıp terbiyesini hazırlayın ve ılıştırıp çorbaya katın.

Sarımsağı da rendeleyip ekleyin.

Kaynayıp koyulaşana kadar karıştırın ve en son dereotu ile bir tutam arzuya göre tuz ilave ederek ocaktan alın.

Afiyet olsun.

** Çorbalarda kullandığım porsiyonlar ortalama 4 kişilik bir aileye yetecek kadar oluyor, dolayısıyla siz de bebeğinizle birlikte bu lezzetleri tadabilirsiniz. Dilerseniz ölçüleri indirgeyerek 1 porsiyon şeklinde hazırlayabilirsiniz.

** DEREOTUnun faydaları !

inek sutunde 117 miligram kalsiyum bulunurken, dereotunda bu oranin 208 olmasi, dereotunun sutun alternatifi olarak gorulmesine neden oluyor.

İstanbul Universitesi Cerrahpasa Tip Fakultesi Cocuk Bolumu Metabolizma ve Beslenme Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Ahmet Aydin, sutun alternatifinin dereotu oldugunu soyledi. Adana Otizm Dernegi'nin duzenledigi 'Otizm Hastaligi'nin Tedavisi ve Beslenme' konulu konferansta konusan Prof. Dr. Ahmet Aydin, sutun kalsiyum bakimindan en zengin besin olmadigini belirterek, "Dereotu sutten daha fazla kalsiyum iceriyor. inek sutunde 117 miligram kalsiyum bulunurken, dereotunda bu oran 208'dir. Ayrica dereotu magnezyum ve potasyum bakimindan zengin olmasi bakimindan da kemik sagligina daha faydalidir" dedi.

Prof. Dr. Aydin, dunyada en cok sut tuketen ulke olan ABD'de, yine dunyada en cok osteoporoz rahatsizliginin oldugunu bildirdi. Prof. Dr. Aydin, cocuklarin ve anne- babalarin kemiklerinin kuvvetli olmasi icin mutlaka dereotu tuketilmesini onerdi.

İsvec'te yapilan bir calismada 50- 85 yaslarindaki menopoz sonrasi kadinlarda sut tuketimi fazlaliginin kiriklari azaltmadiginin saptandigini kaydeden Prof. Dr. Aydin, soyle konustu: "Benzer sekilde ABD'de hemsireler uzerinde yapilan arastirmada gerek sut, gerekse sut disi kalsiyum tuketimi fazlaliginin kalca kiriklarini azaltmadigi tespit edilmistir. Cocuklarinizin ve kendinizin kemiklerinin kuvvetli olmasi icin mutlaka dereotu tuketin. Dereotundaki magnezyum ve kalsiyum kemik gelisimi icin oldukca onemli bir mineraldir. Her memelinin sutu kendi yavrusunadir.

5- 6 milyon yillik insanlik tarihinin sadece son 10 bin yilinda insanlar baska memelilerin sutunu icmislerdir. Kendi annelerinin sutunu ise sadece hayatlarinin ilk 2 yilinda emerler, daha sonralari hic sut tuketmezlerdi. Fosil incelemeleri, tas devri insanlarinin kalin ve kiriga direncli saglam kemiklerinin oldugunu gostermektedir. Bu devre ait kemik orneklerinde osteoporoz yok denecek kadar azdir. Bunun nedeni de o devirde insanlarin sutten ziyade, daha cok yesil sebze, ot turu yiyecekler tuketmesindendir."

Hiç yorum yok: