Çölyak aslında bir ince bağırsak alerjisi ve ömür boyu sürecek bir rahatsızlık, ince bağırsakta hasarlar oluşturan kalıtsal ve metabolik bir sindirim sistemi hastalığı. Çölyak hastası olan kişiler buğdayda, arpada, çavdarda ve yulafta bulunan ve "gluten" olarak adlandırılan proteine karşı aşırı duyarlı ve ömür boyu bu yiyeceklere dikkatli yaklaşıp diyet uygulamak şart.
Gluten içermeyen besinler ise et, balık, pirinç, mısır, meyveler ve sebzeler'dir; bu yüzden çölyak hastaları bu gıdalardan istedikleri miktarlarda yiyebilir.
Glutensiz diyet demek buğday, arpa , çavdar, yulaf içeren tüm gıdalardan uzak durmak ve onları tüketmemek demektir (ayrıca içeriği bilinmeyen pasta, börek, çörek, baklava, bisküvi vb. birçok işlenmiş gıdadan da uzak durmak gerekir). Tüm bu sınırlamalara rağmen çölyaklı hastalar iyi düzenlenmiş bir diyet ile çok çeşitli gıdalar tüketebilmektedir. Örneğin; buğday unu yerine kişi, patates, pirinç, soya, fasulye, mısır, mercimek, nohut unu, glüteni ayrılmış buğday unu (buğday nişastası) kullanabilir ve bunlardan yapılan her türlü değişik yiyecekleri yiyebilirler.
Ben de Metehan'a glutensiz kurabiyeler yapmak için Sinangil'in "Glutensiz un" unu almıştım. Üzerinde çölyak hastalarına uygundur ibaresi beni bu araştırmaya itti ve çok da etkiledi. Allah'a şükür bizim böye bir sıkıntımız yok ama olanlara da yardımcı olmak istedim.
Haydi buyurun bakalım tarif e ve enfes kokan kurabiyelere :)
MALZEMELER :
100 g. / 1/2 su bardağı toz şeker
150 g. / 1,5 su bardağı glutensiz un
1 yumurta
1 vanilya
1 kabatma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 kase minik doğranmış kuru kayısı
Tüm malzemeyi bir kaba alıp yoğurun.
Hamur kendini toplayınca strech filme sarıp buzlukta 15-20 dakika bekletin.
Buzluktan alınca ufak parçalar koparıp şekillendirin ve fırın tepsisine dizin. Ortalama 12 tane kurabiye çıkıyor.
Şekillendirirken işleminizi 2-3 saniyede bitirmeye gayret edin. Hamur aksi halde el sıcaklığıyla yumuşayıp ele sarıyor.
180 derece fırında 15 dakika üzerleri pembeleşene kadar pişirin.
Afiyet, sağlık olsun...
8 yorum:
ayy harikasın bende metehana kayısı yediremiyorum komposto dışınd kurabiyenin içine kloyma fikri harika...
en kısa zamanda deniycem tarifini...
teşekkürler cnm... ellerine sağlık
sevgiler..
Şirin cim tarifi beğenmene sevindim canım. İstersen biraz da kuru üzüm ekleyebilirsin :)
Herşey Metehan lar için :D
Sevgilerimle
Ben öneri olarak, blogunuzu etiketlemenizin daha iyi olacağı kanısındayım, mesela 0-6 ay arası beslenme gibi :)
Sevgili Güneş hoşgeldin :)
Öncelikle diğer tariflerdeki değerli her bir yorumun için teşekkür ederim.
Etiketlemeden kastın, h"angi ayda hangi yiyecekleri tüketmeli?" tarzında ise zaten parantez içinde "hangi aydan itibaren" verilmesi gerektiğini yazıyorum canım :)
ziyaretiniz için çok teşekkür ederim, iyi ki ziyaret etmişsiniz ki sayenizde yemek yemeyen kızım için değişik tatlar bulabileceğim.
Duru 14 aylık ve 7. aydan beri iştahsızlık sorunumuz var. yemek öğünleri benim için bir eziyete döndüğünden sabrımda kendiliğnden oluşuverdi.sizi de arkadaşlarımıza ekledik artık sık sık görüşürüz.
sevgilerle.
Evet hülyacığım onu kasteddim ama etiket olursa daha pratik olur diye,ama inceledim siteni ellerine emeğine sağlık.
Gerçekten de çok dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlık çölyak, beslenme bebecikler için ne kadar önemliyse, belirli rahatsızlıkları olanlar için çok daha önemli.. Çölyaklı tanıdıklarıma hemen uçuracağım bu tarifi, eminim ki işlerine yarayacaktır..
Ellerine sağlık,
Sımsıcak sevgiler.....
Mon Petit Chou, iyiki geldin bence de her zaman beklerim canım.
Güneş çiğim teşekkürler önerilerin için canım.
Pastacırapunsel, çok teşekkürler faydalı olabilirsem ne mutlu, yakında glutensiz değişik tariflerde olacak burada
Sevgiler
Yorum Gönder