8 Kas 2008

Isırgan Otu Çorbası (10.ay+) Bebeğime Çorba

Hafta başında annemler kısa İnebolu gezilerinden döndüler. Dönerken de bir dünya şey getirmişler peşlerinden ısırgan, ıhlamur, defne, lahana, ceviz, fındık, hurma, bal, harnup pekmezi, tek diş sarımsak,.... hepsi de katkısız ve çoğu evimizin bahçesinden toplanmış ürünler. Ben de gelen ısırganları hemen çorba yaptım tabiiki. Accayip lezzetli oluyor. Mutlaka deneyin derim. Gelen hurmaların da olgunlaşmasını bekliyorum onlardan da oğluma tatlı yapacağım yakında, beni izlemeye devam edin :)

YAPILIŞI:
8-10 dal ısırgan otu
5 çorba kaşığı un
2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağ
1 diş sarımsak
tuz
su


Isırganların yapraklarını çok az suda biraz yumuşayana kadar haşlayın ve suyunu bir kaba süzüp ısırganları sarımsaklarla birlikte robotto kıyın.
Tencerede tereyağı eritip unu kavurun ve süzdüğünüz ısırgan suyunu yavaş yavaş katarak çırpın.
Sütü sıcak su ile ılıştırarak çorbaya ekleyin ve kıyılmış ısırganları da tencereye dökün.
Kaynadıktan sonra tuzunu ekleyin.
Afiyet şeker olsun.

Çorbanızın daha lezzetli olması için tereyağını erittikten sonra birazcık kokusunu çıkartacak kadar daha yakarsanız enfes olur. Benden söylemesi :)
Unutmadan ısırganları yıkarken mutlaka eldiven kullanın yoksa dalar ve uzun süre kaşınabilirsiniz.

** Isırgan otu yüksek miktarda demir içerdiğinden özellikle kış aylarında tüketmek, soğuk algınlığına karşı bir kalkan görevi görüyormuş. Demir sayesinde kansızlığa karşı da birebir.
Önyargılı olmadan yaklaşmak lazım bazen yiyeceklere rengi yeşil görünce bu da ne diyen çıkmıyor değil ama tadınca da 2. tabaklar peşpeşe isteniyor.

Hiç yorum yok: